Fremtid på menuen

02.02.2014

Nye kræfter i køkkenet

Når elever og medarbejdere møder ind kl. 8 på Produktionsskolen Lustrupholm i Ribe, er køkkenteamet klar med lækker morgenbuffet i caféen og en god start på dagen til alle. Køkkenet og caféen er i det hele taget hjertet i skolens hverdag og stedet, hvor alle mødes til måltider og ugentlige fælles arrangementer.

Skolens nye køkkenleder, Per Sørensen, kom til for godt tre måneder siden. Med en baggrund som kok i restaurationsbranchen, står han i spidsen for et team af to køkkenassistenter og ikke mindst fire produktionsskoleelever.

Den nye mand ved komfuret har allerede sat sit præg på køkkenet. Han lærer glad fra sig, uddelegerer opgaverne og er opsat på, at de unge skal støttes i deres evner. I den positive atmosfære er der daglige succesoplevelser til holdet. Alle skal lære om håndtering af madvarer, køkkenhygiejne, menuplanlægning, minimering af madspild, tilberedning af sund og velsmagende mad samt ikke mindst samarbejde.

Køkken, Café og Storgård samarbejder

Frem for alt skal eleverne lære at arbejde med og under deadlines, og det er vigtig især om sommeren, hvor tempoet er højt. Produktionsskolen Lustrupholm har nemlig et tæt samarbejde med Ribe VikingeCenter, og det er skolens køkken, der driver centrets café. Her stifter de unge bekendtskab med færdigheder som kundeservice, anretning og kassebetjening.

Per Sørensen har en ny cafémenu er klar, og den tager udgangspunkt i vikingehistorien og de nordiske råvarer, som produktionsskoleeleverne på VikingeCentrets Storgården dyrker. Så er der skabt en forbindelse mellem vikingemiljøerne og den moderne café, som giver de besøgende en helhedsoplevelse.

Måske en ny Jamie Oliver?

Køkken og Café linjen er et oplagt valg for det unge menneske, der kan lide at lave mad, som går med en lille kok, slagter, bager, ernæringsassistent eller måske tjener i maven. På produktionsskolen kan man afprøve, om det er retningen at gå, og så forberede sig på uddannelse og job.

For eleverne på Lustrupholm har det en kæmpe værdi, at de kan se deres arbejde indgå i en rigtig virksomhed, og at de anerkendes som en del af et team. Al udført arbejde bruges på Ribe VikingeCenter, og det er uanset om de smeder knive, anlægger plankeveje, dyrker marken, støber smykker eller laver mad i køkkenet. Hver sæson besøger godt 40.000 gæster Ribe VikingeCenter, og det er i princippet ligeså mange skulderklap til skolens unge.